SELVTILLID OG SELVVÆRD

Selvtillid handler om det, du gør. Om at have tiltro til dine egne evner. At tro på, at du kan klare de opgaver, du kaster dig over, på en tilfredsstillende måde.
Selvværd handler om det, du er. Når du har et sundt selvværd, er du tilfreds med at være den, du er. Du er noget værd som menneske.
Selvtillid og selvværd er helt central for vores trivsel. Vi ved alle sammen godt, hvordan det føles, når selvværdet er i bund, og man ikke rigtig har mod på livet. Det føles undergravende og udmattende. Det er en blanding af dårligt humør, destruktive følelser og negative tanker. Man har næsten ingen selvtillid, og i den tilstand er der ikke overskud til det mindste selvforsvar.
Jo mindre selvværd og selvtillid du har, jo større risiko er der for at udvikle en psykisk lidelse. Og jo mindre er chancerne for, at du når dine mål i livet. At du bliver glad og tilfreds i dit parforhold, oplever så meget som muligt og får det bedste ud af livet.
Både selvtillid og et stærkt selvværd kræver gode sociale færdigheder, evnen til at holde på egne rettigheder, til at stille op for dig selv, kræve sin ret og bede om det, du har behov for. Det kræver en tro på, at du fortjener at blive behandlet ordentligt. 
Selvtillid og selvværd er ikke noget, vi er født med. Det grundlægges i barndommen og svinger gennem livet. Et lavt selvværd har store konsekvenser for vores livskvalitet. Det er dog aldrig for sent at arbejde med at udvikle et solidt og sundt selvværd.